Projekt ,,Květnaté louky na Valašsku a v Kysucích“

V letošním školním roce se naše škola zapojila do projektu Evropské unie ,,Květnaté louky na Valašsku a v Kysucích“ v rámci Fondu Malých Projektů – Region Bílé Karpaty. Projekt je realizován ve spolupráci města Valašského Meziříčí se slovenským partnerem – městem Čadca.

Projekt zahrnuje vzájemnou spolupráci a aktivní zapojení všech účastníků. Důraz je kladen na vzdělávací rovinu prostřednictvím společných workshopů a odborných přednášek v oblasti environmentálního vzdělávání. Vzdělávací aktivity projektu jsou rozprostřeny napříč celým rokem.

Hlavním cílem projektu je výsadba květnatých luk v městských oblastech. Motivací je nejen zvýšení druhové biodiverzity, ale také skutečnost, že květnaté louky mají velmi pozitivní dopad na celkový stav krajiny a zatraktivňují vzhled veřejného prostranství, potažmo regionu jako celku.

První část projektu probíhala ve dnech 14. 10. – 15. 10. 2021. Naši školu reprezentovali vybraní žáci 4. ročníků: Karin Janovská, Bianka Škrabolová, Dominika Zdráhalová, Filip Táborský a Šimon Tesař. Pro děti byl připraven vzdělávací workshop zakončený společnou výsadbou komunitní louky na ulici Vodní ve Valašském Meziříčí.

Během vzdělávacího odpoledne si naši šikovní badatelé zkusili práci s mikroskopem, poznávali vybrané zástupce listnatých a jehličnatých stromů, dozvěděli se zajímavé informace o výsadbě rostlin a na závěr si do květináče vysadili violku vonnou, kterou si odnesli s sebou domů.

Pro děti bylo připraveno bohaté pohoštění a upomínkové předměty.

Vzdělávací workshop jsme si s dětmi velmi užili a již nyní se těšíme na další části projektu. V průběhu roku se můžeme těšit na výsadbu vlastní louky v areálu naší školy, které se zúčastní také školní družina, exkurzi na vybrané louky s odborným výkladem, sběr bylin pro vlastní herbář a na závěr nás čeká exkurze na Slovensko s divadelním představením a interaktivními vstupy.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková