Nakresli rally ve školní družině

Letos se naším městem po covidové pauze opět proháněla rychlá kola jezdců prestižní Valašské rally Valmez. 40. KOWAX ročník této motor sportovní podívané je doprovázen ojedinělou akcí svého druhu a to výtvarnou soutěží Nakresli rally. Tento počin má podpořit zájem mladých o závod a automobilový svět obecně. Pořadatelé ji zařazují do programu od r. 2014.

               Naše školní družina získala ocenění výtvarných prací, hned v prvním ročníku. A od té doby jsme účast ani jednou nevynechali. Už jsme vyzkoušeli několik výtvarných a tvořivých technik. Od klasického kreslení, přes koláž, vytvořili jsme i VIP vstupenky, úspěch a zvláštní cenu jsme získali technikou kašírování modelu závodního vozu. Tentokrát chceme zkusit štěstí tím, že naši malí malíři vytvořili Rally pexeso.

               Nemyslete si, lehké to nebylo. Na malé kartičky o rozměrech 8×8 cm, se děti pustily do kreslení a druhá kartička pexesa se musela podařit naprosto stejně. Stejný motiv, stejné barvy jako přes kopírku. A děti to náramně bavilo. Pečlivost a trpělivost se vyplatila. Kreslily děti v I. a IV. oddělení tedy ve věku 7-10 let.

               Za zmínku stojí i to, že se do soutěže zapojily děti z Ukrajiny. Při kreslení jsme nečekali, že se nám podaří přitáhnout je k něčemu takovému. Ale děvčata Anna, Dominika a Irina nechtěly jen přihlížet a po krátkém vysvětlování radostně kreslit začaly.

               V posledních letech pořadatelé hlavní téma soutěže Nakresli rally doplňují o různá podtémata související s bezpečností a dopravou. Nicméně my se stále držíme toho, co děti na soutěži přitahuje nejvíce. Přiblížit se svým motoristickým idolům, což se nám v minulých ročních podařilo a za odměnu jsme se setkali s posádkou jednoho ze závodních vozů. Vyzkoušeli jsme si i možnost, sednou si a prohlédnout si soutěžní vůz pěkně zevnitř.

               Držte našim dětem palce, aby odbornou porotu i širokou veřejnost naše výtvarné snažení zaujalo.

Olga Nejedlá, Andrea Műllerová