Přednáška ENERGIE – BUDOUCNOST LIDSTVA

Dne 24. 9. 2021 se v naší škole uskutečnila přednáška, či spíše beseda pro žáky všech IX. ročníků ENERGIE – BUDOUCNOST LIDSTVA. Probíhala pod patronací společnosti ČEZ a za odborného vedení agentury Hejl servis.

Během dvou vyučovacích hodin oba pánové z této agentury představili celkový pohled na energetické potřeby současného světa, hovořili o jednotlivých typech zdrojů energie a jejich efektivním využití. Obsah výkladu a prezentace faktografických údajů besedy je společným dílem předních českých odborníků v oblasti fyziky a energetiky z ČVUT, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a Skupiny ČEZ.

Přednáška nebyla jen suchým konstatováním faktů, ale obsahovala i ukázky pokusů z radioaktivity a elektřiny. Žáci si je sami vyzkoušeli a interaktivní formou si mohli vytvořit svůj vlastní názor na využití jednotlivých typů dnešních energetických zdrojů a zařízení k jejich výrobě.

Nedílnou součástí programu byly i informace, kde je možná virtuální prohlídka některých elektráren, jaká data lze získat na různých internetových portálech a zapojení do fotografické soutěže agentury Hejl servis.

Mgr. Marcela Holubcová