Projekt IKAP pro žáky 9. ročníků

Ve dnech 25. – 26. 10. se žáci 9. ročníků zapojili do projektu EU, který je realizován na úrovni Zlínského kraje. Vzdělávací aktivity zajištuje Hvězdárna Valašské Meziříčí. Hlavním cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání ve Zlínském kraji zejména v oblastech matematické, čtenářské a přírodovědné gramotnosti s důrazem na rozvoj digitálních kompetencí.

Hvězdárna nabízí mnoho výukových programů, ale také nejrůznějších vzdělávacích či volnočasových aktivit.

Naši žáci se zúčastnili vzdělávacího workshopu s názvem Neživá příroda pro živý svět, který proběhne celkem ve třech blocích. Dozvěděli jsme se, proč je dobré znát geologii. Nahlédli jsme pod pokličku zajímavých geologických věd, jako je například mineralogie či petrologie (nauka o horninách). Vydali jsme se do nitra planety Země, ale také po stopách deskové tektoniky. Celý program propojoval jednotlivé přírodní vědy s jejich aplikací do reálného života. Závěrem naší exkurze byla geologická vycházka v okolí hvězdárny, kde jsme si mohli prohlédnout různé horniny.

Vzdělávací workshop byl velmi zajímavý. Rozvíjel řadu klíčových kompetencí: k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personální. Žáci si zde komplexně propojili své nabyté znalosti z přírodopisu, chemie, fyziky, zeměpisu, ale i matematiky. Zjistili, kde v praxi tyto vědomosti mohou využít. A proč je důležité vzdělávat se napříč celým spektrem přírodních věd.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková