Mladý chemik na ZŠ Vyhlídka

Každoročně se účastníme chemické soutěže „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR.“ Cílem soutěže je najít nadané žáky ze základních škol v oboru chemie a motivovat je ke studiu chemie. Pořadatelem soutěže je Fakulta chemicko-technologická v Pardubicích, koordinátorem pro Zlínský kraj je ISŠ COP ve Valašském Meziříčí.

Dne 13.10.2021 proběhlo školní kolo této soutěže, kterého se účastnilo 31. žáků 9.ročníků naší školy. Nejlepšího umístění dosáhli: Adéla Hanáková, Michael Soušek a Michal Janírek.

Tito žáci postoupili do dalšího kola, které se mělo konat v laboratořích ISŠ-COP ve Valašském Meziříčí. Vzhledem k epidemiologické situaci se 2. kolo nakonec konalo formou online-testu, kterého se zúčastnilo 1541 žáků z celé ČR, v rámci ISŠ-COP pak 62 žáků z 23 ZŠ.

Úlohy v testu se týkaly poznatků z obecné a anorganické chemie, ale i toxikologie a chemie léčiv. Největší pozornost byla věnována prvkům, které tvoří základ neživé a živé přírody, a se kterými se běžně setkáváme. Maximálně mohl žák v tomto kole získat 100 bodů.

V krajském kole soutěže dosáhl nejlepšího umístění žák 9.A třídy Michael Soušek. Ten se svými 99 body obsadil krásné 1.místo, a tím si také zajistil postup do regionálního finále, které má proběhnout v únoru jako zkouška praktických dovedností.

Poděkování a pochvalu si zaslouží všichni soutěžící.

Postupujícímu Michaelovi Souškovi moc gratulujeme, děkujeme za reprezentaci školy a držíme palce v dalších kolech soutěže!

Mgr. Jana Adámková