Den zdraví

Ve středu 30. 3. 2022 proběhl na naší škole Den zdraví. Hlavní motivací k vytvoření tohoto projektu pro nás byla snaha ukázat žákům, že zdraví je nejcennější dar, který máme, a že je potřeba se o něj starat a vážit si ho. Cílem Dne zdraví bylo vyvolat u dětí zájem o vlastní zdraví. Projektový den propojoval mezipředmětové vztahy mezi přírodními a humanitními vědami. Byl uzpůsoben tak, aby rozvíjel řadu klíčových kompetencí u žáků, jako například schopnost spolupracovat, rozhodovat se a hledat řešení ve skupině, pracovat s odborným textem či užívat při řešení problémů logické, matematické a empirické postupy.

Samotný program probíhal ve třech blocích. První z nich byl zaměřen na výživu, další na pohyb a třetí se věnoval obranyschopnosti organismu. Jednotlivé bloky se navzájem prolínaly, aby upevnily získané vědomosti a dovednosti žáků.

V rámci projektového dne jsme například zkoumali, zda je tělesná výška shodná s délkou rozpětí paží, pomocí plantogramu (otisku chodidla) jsme si vypočítali index plochosti nožní klenby dle Klementovy (Chippaux – Šmiřák) metody. Dokazovali jsme přítomnost vitamínu C v různých vzorcích potravin a zjišťovali jsme, kolik dané vzorky obsahují cukru. Žáci si dále zahráli hru Riskuj, zaměřenou na všeobecný přehled v rámci zdraví, výživy, pohybu a imunity. Pro žáky 9. ročníků byla navíc připravena beseda první pomoci s odborníky z praxe, a v neposlední řadě také interaktivní projekt primární prevence s názvem ,,Hrou proti AIDS“.

Den zdraví nám měl zkrátka připomenout, že zdraví je dar, a proto bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková