Překlep a Škraloup

Překlep a Škraloup jsou dva skřítkové entropíci ze stejnojmenné knihy, jejichž úkolem je svými činy znepříjemnit lidem život. Pojmenování skřítků vychází ze slova entropie, což v podstatě znamená vytváření nepořádků. Skřítkové navštěvují základní školu pro stárnutí věcí, kde se učí různým lumpačinám.

S dětmi z druhého oddělení školní družiny jsme se v úterý dne 31.5 vypravili do městské knihovny, kde nás paní knihovnice zasvětila do stejných vyučujících metod, kterých se skřítkové ve své škole pro stárnutí věcí učí. Po příchodu se děti rozdělily do skupin a vzájemně mezi sebou soupeřily v jednotlivých činnostech.

Prvním úkolem bylo udělat překlep ve větě a tím změnit její význam a zmást tak čtenáře. Poté se jednotlivé skupinky měly vypořádat s přehazováním písmenek ve jméně. Zde se mohli někteří přesvědčit, že pouhá výměna písmenka může způsobit úplnou změnu jména. Další disciplínou bylo ničení nových věcí a vytvořit z nich staré, opotřebované. Z nových ponožek se pomocí vyučujících praktik paní knihovnice staly staré ponožky, které už nikdo potřebovat nebude. Děti pilně pracovaly na vytvoření díry pomocí tužky a brusného papíru. Poslední vyučující metodou bylo vytvořit flek na kousku oblečení.

Po absolvování vybraných způsobů zabývajících se stárnutí věcí měly děti možnost vyzkoušet, psaní na psacím stroji a samy si tak napsat větu s překlepem. Po ukončení celého programu děti slavnostně slíbily, že budou pilně a svědomitě každý den i každou noc pracovat na tom, aby věci stárly a vládnul v nich nepořádek.

Ing. Veronika Vašíčková – vychovatelka školní družiny