Exkurze Irisa Vsetín

S počátkem adventního období se děti z 5. tříd vypravily do vsetínské IRISY, která je proslulá výrobou skleněných vánočních baněk.

Těšení dětí bylo namístě, neboť od baněk je už jen malý krůček k blížícím se vánočním svátkům, na které se my, dospělí, těšíme mnohdy úplně stejně jako děti.

V samotné výrobně jsme nejprve viděli, jak se celý proces započíná, a to vykouzlením baňky ze skleněné trubice. Následovalo stříbření, máčení baněk v barvě a to nejkrásnější – ruční malování skleněných ozdob. Mnohé děti měly ponejprv příležitost shlédnout, kde se tato třpytivá nádhera vlastně bere. Náš obdiv mají pracovnice tohoto závodu, kterým pod šikovnýma rukama tato krása vzniká.

Okouzlení dětí z barev, vzorů i netradičních motivů pokračovalo i v podnikové prodejně, kde si na závěr exkurze mohly nakoupit dárky pro své blízké. To nejtěžší je však čekalo – převézt baňky v celistvém stavu zpět do školy a následně domů . Což se nakonec zdařilo a na dnešní den nám zůstane jistě pěkná vzpomínka nejen v podobě přivezené vánoční ozdoby.

Mgr.Bohdana Jirglová, Mgr.Veronika Vozihnojová