Biologická olympiáda

Biologická olympiáda je vědomostní soutěž. Jedná se o mimoškolní činnost, jejíž hlavním cílem je vyhledávat talenty, rozvíjet jejich nadání, odborný růst a další vzdělávání v oboru. Tuto soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Struktura soutěžních úloh BiO

1. Teoretická část

V této disciplíně je soutěžícím předkládán test vědomostí podle tematického zaměření ročníku. Soutěžící se na dané téma připravují buď z doporučené literatury, nebo ze zpracovaného studijního materiálu.

2. Praktická část

V této disciplíně čekají na soutěžící 3 dílčí úkoly:

a) určování přírodnin – zde soutěžící poznávají typické organismy naší přírody,

b) laboratorní úkoly – ty jsou orientovány na praktické dovednosti soutěžících s mikroskopem nebo lupou a vytvoření laboratorního protokolu,

c) vstupní úkol – na dané téma zpracovávají soutěžící, kteří postupují do okresního kola, zde se hodnotí jak vědomostní, tak formální a jazyková správnost a úprava úkolu.

I v letošním školním roce se žáci naší školy mohli zúčastnit biologické olympiády. Tématem 57. ročníku BiO 2022/2023 pro kategorii C a D bylo ,,Bezlesí“.

Školní kolo proběhlo ve dnech 23. 1. 2023 (praktická část) a 26. 1. 2023 (teoretická část). Celkem se ho zúčastnilo 13 žáků: Berenika Škrabolová (7.B), Martin Kundrát (7. B), Adam Kundrát (7. B), Štěpán Kapitán (7. B), Tomáš Zámrský (7. B), Radovan Němec (7. B), Štěpán Makyča (6. B) a Jan Janírek (6. B) za kategorii D, Anna Vlčková (9. A) Natálie Trusinová (9. A), Gabriela Havranová (9.B), Magdaléna Halaštová (9. B) a Nikol Malíková (9. B) za kategorii C.

Skvělého výsledku v kategorii C dosáhla Magdaléna Halaštová. Na druhém místě se umístila Gabriela Havranová a třetí místo obsadila Anička Vlčková.

V kategorii D dosáhl krásného výsledku Martin Kundrát. Druhé místo obsadila Berenika Škrabolová, třetí příčku pak Adam Kundrát.

Všechny účastníky BiO velice chválíme! Magdě a Martinovi gratulujeme ke krásnému umístění. Zároveň přejeme mnoho úspěchů v okresním kole BiO, které se bude konat na zdejším gymnáziu.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková