Chemie a biologie v nás a kolem nás – Projekt IKAP II pro žáky 9. ročníků

V průběhu měsíce února se žáci 9. ročníků zapojili do projektu EU, který je realizován na úrovni Zlínského kraje. Vzdělávací aktivity zajištuje Hvězdárna Valašské Meziříčí. Hlavním cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání ve Zlínském kraji v klíčových oblastech vytyčených Krajským akčním plánem rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje.

Naši žáci se zúčastnili vzdělávacího workshopu s názvem Chemie v nás a kolem nás, který proběhl celkem ve dvou blocích. V prvním bloku si žáci vyzkoušeli praktické úkoly z chemie. Dokazovali jsme např. přítomnost vitamínu C ve vybraných vzorcích, měřili pH růžných prostředí a dokazovali přítomnost bílkovin v živých tkáních.

Druhý blok programu propojoval mezipředmětové vazby mezi chemií a přírodopisem. Velmi zajímavé bylo pozorování mikroskopických živočichů ve vzorcích vody pod videomikroskopem. Žáci si mohli vyfotit, případně natočit video pozorovaných objektů. Nahlédli jsme do fascinujícího světa mikrobiologie a aplikovali naše vědomosti získané z hodin přírodopisu.

Celý vzdělávací workshop byl velmi zajímavý a poučný. Rozvíjel řadu klíčových kompetencí: k učení, k řešení problémů, kompetenci komunikativní, sociální a personální. Mnohdy abstraktní pojmy z přírodních věd si žáci mohli lépe přiblížit pomocí praktických pokusů. Zkrátka chemie a biologie je všude kolem nás!

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková