Školní kolo chemické olympiády

Žáci devátých tříd si mohli v rámci chemie rozšířit své vědomosti a znalosti v teoretické i v praktické části školního kola chemické olympiády.

Na šest přihlášených žáků: Danielu Hrňovou, Kateřinu Janků, Karin Klosovou, Soňu Jasnou, Dominika Hyžáka a Michaela Souška čekala pětice obtížných teoretických úloh, které začali řešit již od října. Vše se letos točilo kolem zastoupení prvků a sloučenin v atmosféře a v zemské kůře. Žáci se potýkali s problematikou nejvíce zastoupených prvků na Zemi. Zabývali se kovy a polokovy v litosféře, počítali procentuální zastoupení prvků i výtěžek při výrobě, pracovali s daty, posuzovali pravdivost tvrzení a vyvozovali logické závěry v problematice redoxních reakcí.

Ve dnech 14.2-15.2.2022 žáci navázali na teoretickou část chemické olympiády praktickými úlohami a testem školního kola. V praktické části si žáci vyzkoušeli různé techniky práce v chemii, zjišťovali vlastnosti a reaktivitu vápníku, stanovili jeho množství ve vzorku, zabývali se přípravou sádrovce i reakcemi vedoucích ke vzniku plynů. Test školního kola teoretickou a praktickou část chemické olympiády završil.

Porovnáním výsledků v jednotlivých částech soutěže se nejlépe umístili:

  1. Michael Soušek         9.A
  2. Dominik Hyžák          9.A
  3. Soňa Jasná                 9.C
  4. Karin Klosová            9.C
  5. Daniela Hrňová         9.C     

Všichni tito žáci byli také předběžně vybráni do okresního kola chemické olympiády, které se bude konat již 7.3.2022 na gymnáziu ve Valašském Meziříčí.

Všem zúčastněným děkujeme za účast a postupujícím žákům budeme držet palce v dalším kole soutěže.

Mgr. Jana Adámková