Po stopách knihtisku

V úterý dne 10. 5. jsme s dětmi ze školní družiny navštívili zámek Kinských, který mimo jiné nabízí lektorský program: Po stopách knihtisku.

Paní lektorka děti seznámila s dějinami písma sahajícími až do pravěku a zaměřila se také na prvopočátky tisku. Dozvěděli jsme se, jak si lidé v dobách dávno minulých dokázali obstarat barvy, aby mohlo dojít k předávaní informací v prvopočátcích pomocí obrázků, později již písmem samotným. Měli jsme možnost nahlédnout do knih starších 500 let. Knihy byly psány písařem a doplněny ručně malovanými ilustracemi. Dozvěděli jsme se, že takto psaná kniha vznikala i 20 let. U mnohých knih pro nás bylo překvapením to, jakým typem písma a také způsobem vyjadřování byly psány. Jednotlivé věty byly odděleny tečkou, za kterou pokračovala nová věta malým písmenem. Také značení kapitol bylo odlišné. Začátek nové kapitoly byl vyznačen velkou barevnou iniciálou a bez nadpisu. Po ukázce, kdy měl každý možnost přečíst si úryvek z takto staré knihy, následovalo psaní husím brkem. I zde si děti mohly ověřit, že psaní dříve nebylo jednoduché.

Dále následovala ukázka práce s tiskařským lisem. Každý si „vytiskl“ svůj obrázek zámku Kinských. Tato činnost zaujala děti natolik, že většina chtěla práci na lisu zkoušet opakovaně. Děti byly spokojené a odcházely obohaceny o spoustu nových informací. Již teď se těšíme na příští návštěvu, která nás čeká v červnu.

Ing. Veronika Vašíčková – vychovatelka školní družiny