Exkurze do Osvětimi

Ve středu 25. května 2022 se žáci devátých ročníků ZŠ Vyhlídka zúčastnili vzdělávací akce Osvětim – svědomí lidstva, během které měli možnost navštívit Státní muzeum Auschwitz-Birkenau v Osvětimi. Postupně si prohlédli jak exteriér, tak interiér budov zapsaných v roce 1979 na seznam kulturního dědictví UNESCO.

     V první části si žáci prošli plynové komory a viděli ukázky vlasů či bot lidí, kteří v koncentračním táboře přežívali. Poté žáci zavítali i do druhé části v Březince. Prohlédli si jeden z domů, kde Židé „bydleli“, a mohli si tak velmi reálně představit, v jakých podmínkách tito lidé živořili. Na rádoby palandách stlučených k sobě ze dřeva spalo klidně i osm lidí.

     Koncentrační tábor Auschwitz byl postaven v roce 1940 a byl rozdělen na tři samostatné tábory očíslované římskými číslovkami I, II a III. Celkem zde nalezlo smrt nejméně 1,1 milionů lidí, muzeum je zároveň památníkem hrůzných událostí 2. světové války.

     Po celou dobu návštěvy zde panovala tíživá atmosféra umocněná sychravým počasím. Pro žáky to byl velmi silný a nezapomenutelný zážitek, ale jak říká historické motto, historii musíme poznat, aby se již nikdy neopakovala. Státní muzeum Auschwitz-Birkenau určitě patří k místům, které by měl každý navštívit, aby si uvědomil, čeho všeho jsou lidé schopni, když uvěří ve zrůdnou ideologii.

 Mgr. Tomáš Kocur, vyučující dějepisu

 Martina Adámková, žákyně 9.B