Adventní čas ve školní družině

Prosinec byl v naší školní družině naplněn činnostmi, které dětem přinášely radost a těšení se na Vánoce. Tradice, které udržovali na Vánoce naši předkové, si děti 2. oddělení připomněly návštěvou zámku Kinských. Na začátku měsíce přišel do školních družin Mikuláš s čerty a anděly. Už s předstihem jsme se různými technikami snažili vytvořit jejich podobu. Děti přednášely básničky a zpívaly se písničky. Andílci odměňovali ty hodné a ty, kteří občas zazlobí čerti pokárali. Dvě oddělení starších dětí si pak v tělocvičně zahrály pohybové soutěže, rozdělení na družstva: Mikulášů, andělů a čertů. Svou dravostí a zapálením do hry, zvítězili čertíci.

Nejkrásnější a zároveň na různé akce a činnosti nejbohatší období přinášelo různorodý program v našich odděleních. Průběžně nejvíce času jsme strávili tvořením na Vánoční prodejní jarmark, který se uskutečnil po covidové pauze. Vyráběly se přáníčka, náramky, andílci, svíčky, zdobené stromečky, svícínky, ponožkoví sněhuláci a spousta dalších vánočních dekorací. Paní vychovatelky připravily i tvořivou dílničku. Nazdobili jsme vánoční stromeček ZŠ Vyhlídky na náměstí. Druhé a třetí oddělení odvezl autobus 15. prosince na předvánoční výlet do zábavného parku Džungle. Třetí oddělení si stihlo užít i sněhové nadílky při bobování v areálu školy. Starší oddělení se zase utkaly ve vánočních pohybových soutěžích tentokrát jako družstvo sněhových pusinek a vanilkových rohlíčků. Vyhrály to těsně – vanilkové rohlíčky.

Vrátili jsme se ještě i k tvoření přáníček a drobných dárečků, které si děti odnesly domů. Všechna oddělení překypovala vánoční výzdobou. Stromečky, hvězdy, betlém, třpytivé dekorace a taky adventní kalendáře, z kterých děti postupně ubíraly drobné sladkosti. Než jsme se rozešli na vánoční prázdniny proběhly v odděleních nadílky a odpoledne spojené se zábavou. Zpívaly se koledy, rozkrajovala jablíčka, ochutnávalo cukroví, děti se bavily při hudebních hrách. Rozbalovaly se dárečky, které si děti nadělily vzájemně a zkoušely se taky nové stavebnice, hračky a tvořivé sady, které jsme nově do oddělení nakoupili. Zajímavou součástí adventního času, bylo neustále porovnávání tradic naší země a tradic, které udržují rodiny dětí jiných národností z našich oddělení.

Závěrem přejeme dětem i rodičům, ať rok 2023 prožijete ve štěstí, radosti a především ve zdraví, se všemi, kteří do vašich životů patří.

Kolektiv vychovatelek ŠD Vyhlídka