Týden s ptáčky našich zahrad a parků

Jeden z tematických celků únorového týdne jsme ve školní družině věnovali ptáčkům našich zahrad a parků a to včetně jejich přikrmování v naší školní zahradě. Povídání si o ptačích druzích a nedílnou součástí bylo i výtvarné a pracovní tvoření.

Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí ze světa opeřenců, třeba i to, že přikrmovat ptáčky můžeme po celý rok. Ptáčci tím nezleniví, ale naopak se nám poděkují. Hlavně ti hrabaví mohou z bezpečí krmítka zobat semínka. V parcích je stále víc ohrožují venčící se pejsci. Plné krmítko ocení i v období líhnutí mláďat, kdy se snadněji dostanou k potravě. A pokud do parku nebo zahrady vysázíme keře, ptáčci v nich lépe najdou úkryt před kočkami.

V průběhu týdne pracovaly děti v 1. a 4. oddělení také pod vedením studentek, které si pro ně činnost připravovaly. Za doprovodu tradičních i netradičních hudebních nástrojů se děti naučily písničku „Bude zima, bude mráz“. Tvořilo se z papíru i textilních materiálů, součástí činnosti byly zábavné i poučné pracovní listy, papírové skládačky ptáčků, omalovánky. Děti si v družině připravily i semínkové kouličky na přikrmování. A každý den přišly na řadu i soutěžní hry na ptačí téma. Na závěr týdenního bloku jsme si vyzkoušeli kdysi známý a oblíbený plesový Ptačí tanec.