Den zdraví – odpolední program pro školní družinu

Ve středu 1. 3. 2023 proběhl na naší škole Den zdraví. Na dopolední projektové vyučování pro 4. a 5. ročníky navazoval odpolední program pro děti ze školní družiny, pro které byl připraven bohatý program, jímž je provázeli jejich starší spolužáci. V prostorách naší školy bylo vytvořeno celkem 13 stanovišť, z nichž každé mělo své specifické zaměření.

Stanoviště EKG umožnilo dětem nahlédnout na strukturu jednoho z nejzajímavějších orgánů lidského těla – srdce. Díky školním modelům poznali jeho jednotlivé části i principy jejich fungování. Každý si mohl změřit svůj krevní tlak, ale také svou srdeční aktivitu díky školním EKG čidlům značky Vernier. Stanoviště DÝCHACÍ SOUSTAVY nabídlo žákům pohled pod mikroskop na plicní tkáně. Zpestřením tohoto stanoviště byla možnost změřit si svou vitální kapacitu plic pomocí speciálního čidla – spirometru. Na stanovišti SVALOVÉ SOUSTAVY si žáci mohli poměřit sílu stisku ruky díky bezdrátovému čidlu Vernier – dynamometru. Dozvědět se něco o smyslovém ústrojí nabízelo stanoviště SMYSLOVÁ STEZKA.

Na stanovištích OPERACE JAAU! A PRVNÍ POMOCI jsme si změřili svůj krevní tlak a tepovou frekvenci. Zabývali jsme se problematikou první pomoci. Připomněli jsme si, že první pomoc tvoří v podstatě jen dvě holé ruce, zdravý selský rozum a dobrá vůle pomoci druhému člověku.

Stanoviště SMOOTHIE BAR nás zavedl do světa výživy. Žáci mohli nahlédnout do tajuplného mikrosvěta, kde jsme zjistili, jak vypadá hruška či jahoda pod mikroskopem. Hlavním sponzorem této aktivity bylo OVOCENTRUM. Moc děkujeme za poskytnuté ovoce a zeleninu.

Hlavním cílem na stanovištích HRAVÁ TĚLOCVIČNA A ÚNIKOVKA V MALÉ TĚLOCVIČNĚ bylo přispět k všestrannému a harmonickému rozvoji žáka z hlediska pohybových dovedností. Pro žáky zde byly připraveny překážkové dráhy či pohybové soutěže.

Stanoviště CHEMIE KOLEM NÁS umožnilo žákům nahlédnout do tajuplného světa chemie. Díky zajímavým pokusům se žáci nejen dozvěděli několik nových informací, ale především si užili spoustu zábavy! Stanoviště BERUŠKY nás zavedlo do světa polytechniky, která u žáků rozvíjí jemnou motoriku, kreativitu při hledání alternativních řešení, jejich tvůrčí schopnosti, představivost a fantazii. Při skupinové práci si žáci mohli také zdokonalit své sociální a komunikační dovednosti.

Netradiční způsob zábavy nabídlo stanoviště FOTOKOUTKU. Žáci se zde mohli vyfotit s různými rekvizitami zaměřených na zdraví.

Posledním stanovištěm byla KREATIVNÍ DÍLNIČKA, jež měla za úkol rozvíjet fantazii, kreativitu, elementární grafickou zručnost a výtvarné technické dovednosti dětí.

Celé odpoledne probíhalo velmi dobře. Den zdraví nás příjemně nabil energií i dojmy.

Všem žákům 2. stupně, kteří se podíleli na organizaci odpoledne pro školní družinu, velmi děkujeme! Svůj důležitý úkol, kterým bylo provést své mladší spolužáky Dnem zdraví, zvládli na jedničku…

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková