Vlastivědný Jaloveček

Dne 18. 5. 2023 se vybraní žáci 7. a 9. ročníků zúčastnili soutěže Jaloveček s vlastivědnou tematikou na zámku Vsetín. Naši školu z 9. B reprezentoval tým: ,,Vesnická pětka“ v zastoupení Jonáše Halašty, Magdalény Halaštové, Nikol Malíkové, Michala Žákovského a Jakuba Fabíka. Ze 7. B nás pod názvem ,,Čměláci“ i se svým pleteným maskotem reprezentovali: Martin Kundrát, Adam Kundrát, Berenika Škrobalová, Eliška Mrlinová a Justýna Srbová.

Tématem letošního vlastivědného Jalovečku byla problematika životu na Valašsku v dřívějších dobách. V úvodu motivační přednášky jsme se seznámili s několika zajímavými informacemi o existenčních starostech, které tehdy trápily nejen chudé Valachy, ale i bohaté panstvo. Velmi zajímavé bylo povídání o valašské a pasekářské kolonizaci. Dozvěděli jsme se o změnách na území Valašska v průběhu 19. století. Za zmínku stojí určitě zánik šlechtických práv (rok 1848), vývoj sklářského a dřevařského průmyslu, rozvoj železnic, růst měst i výrazná proměna tradičního života či valašské krajiny.

Po motivační přednášce následovala samotná soutěž a badatelské úkoly. Jednotlivé týmy se rozprchly po zámeckém objektu. Důležitá byla kooperace celého týmu. Záleželo na jejich pozornosti, důvtipu, znalostech a šikovnosti.

Po badatelských úkolech následovala část praktická, v níž si žáci vyzkoušeli své manuální dovednosti v plstění ovčí vlny.

Z celkového počtu 12 soutěžních týmu, obsadili naši ,,Čmeláci“ krásné 2. místo. Tým ,,Vesnická pětka se umístila na krásném 4. místě.

Z vlastivědné soutěže Jaloveček si odnášíme spoustu zážitků a nových informací. Valašsko je zkrátka území s bohatou historií. A díky zachování lidových zvyklostí a obyčejů propojuje hranice minulosti a současnosti.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková