Vyhlídka o prázdninách u moře

Žáci Základní školy Vyhlídka ve Valašském Meziříčí si letošní prázdniny zpříjemnili ozdravným pobytem u Jadranu.

Město Valašské Meziříčí a ZŠ Vyhlídka navázaly na spolupráci se srbským městem Čačak. V pátek 11. 8. 2023 dorazilo 36 dětí ZŠ Vyhlídka do srbského města Čačak, kde na ně čekala večeře a zábava v balkánském stylu. Prvotní ostýchavost velmi rychle opadla a naladěni na stejnou notu si vyzkoušeli i typický srbský tanec v kruhu. Do cíle, města Ulcinj, žáci dorazili v odpoledních hodinách a ještě ten den se zašli přivítat s mořem. Ubytování v rekreačním středisku pro mládež s dalšími 150 žáky Srbska ze základních škol z Čačku nabízelo týden plný zábavy, sportování a vzniku nových kamarádství. Resort disponuje několika hřišti s upravenými povrchy, kde se také odehrávaly po večeři turnaje v basketbalu, fotbalu i volejbalu, ale i zpěv českých a srbských písniček zněl areálem. Komunikovali mezi sebou převážně anglicky, ale rozuměli i srbským slovíčkům, přeci jen je to slovanský jazyk, stejně jako čeština. Některá sportovní klání se také odehrávala na písečné pláži u moře. V těchto disciplínách jsme byli vynikajícími protivníky. Zvláště přetahování lanem vyhrála naše škola na plné čáře, tedy 5:0 a právem také získala diplom a především obdiv a uznání srbských kamarádů, ale i rozhodčích.

Žáci se také prošli městem Ulcinj a navštívili Stari Grad, který kdysi obývali piráti a z jehož hradeb byly nádherné výhledy na moře a přilehlé okolí. Celodenní výlet na Skadarské jezero ve druhé půli pobytu byl vítanou změnou. Koupání z lodi přímo uprostřed jezera ve sladké vodě si žáci náležitě užili. Obklopovaly je kouzelné hory a malebná příroda národního parku.

Loučení bylo smutné, ale výhodou dnešní doby se ukázaly sociální sítě i jiné aplikace. Navzájem jsme si vyměnili kontakty a s příslibem brzkého shledání vyrazili na cestu zpět do srbského města Čačak, který jsme si odpoledne prohlédli – pravoslavný kostel, náměstí a náplavku řeky Západní Morava. Další den už jsme vyrazili na cestu zpět do České republiky.

Mgr. Michaela Zimková