Orientační dny Fryšták – 8. A, 8. B

Ve dnech 17. – 19. 4. 2024 absolvovaly třídy 8. A a 8. B Orientační dny v DIS ve Fryštáku. Jedná se o tradiční akci pro žáky osmých tříd, která je zakotvena v našem ŠVP. Orientační dny jsou zážitkové kurzy pro žáky druhých stupňů základních škol a střední školy. Zábavnou formou se snaží budovat dobré třídní vztahy, otevírají různá životní témata, my jsme si vybrali téma týkající se vlastní budoucnosti, životních hodnot a sebepoznání.

Hned po příjezdu nás na náměstí očekávali naši instruktoři a okamžitě nás vtáhli do první zajímavé aktivity. V tomto duchu se nesl celý pobyt, při nejrůznějších hrách se žáci museli správně rozhodovat, vyvstaly před nimi otázky, co by se svým životem chtěli udělat, jaké mají přání a sny, co je v dnešním světě jistota a jak si získat důvěru. Měli možnost podívat se na sebe zblízka, prozkoumat specifika své osobnosti, dostávali navzájem zpětnou vazbu, což jim ve vlastním sebepoznání velmi pomohlo.

Ve volném čase jsme mohli využít venkovní hřiště, ve vnitřních prostorách byla možnost zahrát si ping-pong, kulečník, vyzkoušet svou kreativitu ve výtvarné klubovně, nebo překonat sami sebe na horolezecké stěně.

Při všech aktivitách se žáci učili vzájemné toleranci, respektu, museli spolupracovat, vycházet si vstříc, což jsou dovednosti nezbytné pro život. Ve Fryštáku jsme prožili nezapomenutelné dny, máme rozhodně na co vzpomínat.

Jana Vašková, Lenka Adámková