Školní družina navštívila Muzeum valašských strašidel

Měsíc listopad je pro nás ve školní družině měsícem pohádek, nadpřirozených bytostí, pověstí a legend. Toto období v dětech vzbuzuje pocity tajemna, napětí, někdy i strachu. Abychom se na vlastní oči přesvědčili, jak strašidla vypadají, vydali jsme v úterý 16. listopadu s dětmi 2. a 3. oddělení školní družiny na prohlídku Muzea valašských strašidel, které se nachází v prostorách Střediska volného času Domeček.

Expozice obsahovala 18 nadpřirozených bytostí v životní velikosti, které jsou spojeny s pověstmi a bájemi z Valašska. Pocit tajemna navazovalo rafinované osvětlení a zvukové efekty. Děti se proplétaly stezkou vedenou ve skalách a postupně se seznamovaly se všemi bytostmi. U každého strašidla byl podrobný popis, charakteristika jeho chování a také pověst, která se k němu vztahovala. Žáci se zde setkali s drakem z Velkých Karlovic, jehož křídla měla rozpětí téměř 6 metrů, spatřili víly Húkalky, baziliška, černokněžníka a divoženky.

Nejvíce děti zaujala pověst o čertovi, který nedaleko Valašského Meziříčí ve vesnici Jarcová zanechal obrovský kámen, zvaný Jarcovská kula. Snad možná proto čert, že se zanedlouho otevřou „brány pekelné“. A proto buďte všechny děti hodné!!!

Z muzea jsme si odnesli spoustu zajímavých informací a také jsme zjistili, jak je to s naší odvahou. Na závěr si děti zaskotačily ve zdejší herně.

Romana Kachtíková, Ing. Veronika Vašíčková – vychovatelky ŠD