Únorové tradice ve školní družině

V naší školní družině nezapomínáme oživovat tradice a masopustní období patří mezi ně. Pro naše „masopustníky“ jsme si v odděleních připravili týden tvoření, povídání o původu svátku, kdy se naši předkové užívali hojnosti jídla, veselí a radosti před začátkem postní doby do svátku Velikonoc.

Děti shlédly i veselé animované pohádky přibližující toto období. Ale zejména se účastnily tvoření. Během týdne se vyráběly masky, škrabošky či karnevalové dekorace. Nechyběla ani barevná třpytivá výzdoba oddělení a patra ŠD. Sedmého února, než se děti přesunuly na Karneval do tělocvičny si děti v rámci svých oddělení užily soutěží, písniček a tanečků. V 1. a 4. oddělení se o organizaci her postaraly naše studentky vykonávající praxi Stela a Kateřina. Děti v maskách se nám představily v průvodu, nechyběla oblíbená židličkovaná. Největší úspěch měly tanečky s balónky, které si děti mohly odnést domů. Čas do Karnevalu v tělocvičně nám příjemně a rychle utekl a děti už byly nedočkavé, ale masopustně naladěné.

Zbytek týdne do začátku jarních prázdnin, jsme strávili tvořením k svátku Sv. Valentýna. Svátku, který se čím dál víc těší oblibě i v našich končinách. Děti mladšího školního věku vnímají tento svátek jako den lásky, kamarádství a náklonnosti ke svým blízkým. A tak atmosféra této laskavosti a chuti někoho obdarovat přinesla do našich oddělení tvoření přáníček „Valentýnek“ a drobných dárečků. Starší děti měly ve svém oddělení také Valentýnskou schránku, kde vkládaly vzkazy pro své kamarády jako projev přátelství.