Návštěva VIDY! science centra v Brně

Dne 10. 2. 2023 navštívili žáci 8. ročníků VIDU! – zábavný vědecký park pro popularizaci vědy v Brně. Hlavním cílem tohoto science centra je přibližovat vědu a výzkum všem věkovým kategoriím zábavnou formou. Naši žáci se tak mohli bavit, a zároveň vzdělávat prostřednictvím interaktivních vědeckých expozic, které představují desítky vědeckých fenoménů ve čtyřech základních oblastech – Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Žáci si mohli třeba odpálit vodíkovou raketu, stát se hvězdou zpravodajství o počasí, zmrazit vlastní stín, zažít zemětřesení, rozpoutat tornádo nebo přijít na kloub záhadě Bermudského trojúhelníku.

Hlavními cíli naší návštěvy byly dva vzdělávací programy zaměřené na biologii, chemii a fyziku. V přírodovědném workshopu: ,,Srdce na dlani“, jsme si mohli prohlédnout skutečné vepřové srdce, které je nejpodobnější tomu lidskému. Žáci prozkoumali strukturu jednoho z nejzajímavějších orgánů lidského těla. Poznali jeho jednotlivé části i principy jejich fungování. Každý si mohl vyzkoušet práci s fonendoskopem a slyšet tlukot vlastního srdce.

V chemicko-fyzikálním workshopu jsme se vydali po stopách tajemných černých skříněk. Žáky čekal adrenalin při řešení fyzikálních a chemických úkolů. Na odhalení únikového kódu byl stanoven časový limit 90 minut. Klíčová byla spolupráce v týmu i logické myšlení jednotlivých členů skupiny.

Oba vzdělávací programy kladly důraz na rozvoj klíčových kompetencí a provázanost teorie s praktickým poznáváním přírodních věd dle RVP. VIDA! je zkrátka místo, kde věda ožívá a přibližuje danou problematiku interaktivním a moderním způsobem.

Exkurzi do zábavného vědeckého parku u brněnského výstaviště jsme si užili, a ještě jsme se dozvěděli spousta zajímavých informací, které mohou žáci uplatnit v hodinách přírodopisu, fyziky, ale i chemie.

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková a Mgr. Jana Adámková