Výměnný pobyt žáků ZŠ Vyhlídka v Srbsku

Ve dnech 15. – 20. října se 13 žáků Základní školy Vyhlídka zúčastnilo výměnného pobytu v srbském městě Čačak. Každý den jsme mohli navštívit různé památky nejen v tomto městě, ale také v okolí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o spolupráci s místní školou Tanasco Rajic, měli jsme možnost i nahlédnout do výuky.

Hned první den po příjezdu jsme se seznámili s našimi srbskými protějšky a šli společně do školní jídelny, kde na nás čekala připravená večeře. Poté jsme se rozešli do rodin, kde jsme strávili první noc.

Následující den se nám pak naše hostitelská škola představila nádherným vystoupením sboru dětí, kdy zazněly nejen srbské, ale i české písně a také vystoupením baletních tanečnic. Po představení jsme se vydali na vrch Gojna Gora.

V následujících dnech jsme měli možnost navštívit další místa v okolí – například železniční trať Šarganskou osmičku, nejvyšší vrch v regionu Ovčar, plavili jsme se na katamaránech po řece Moravě a tuto plavbu jsme zakončili návštěvou kláštera. Také jsme si prohlédli město Čačak, kde pro nás byl připraven program v místní knihovně, viděli jsme také výstavu slavné srbské malířky Naděždy Petrovič či expozici místního muzea.

Čtvrtek jsme strávili ve škole. Učitelé pro nás nachystali několik workshopů, kde jsem se blíže seznámili se srbskou kulturou.

Pátek byl odjezdový den. Všichni jsme se loučili a vznikla poslední nádherná společná fotka. Už nyní se těšíme, až k nám naši srbští kamarádi přijedou v květnu.

Pavlína Michnová, 8.B